• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Zelf stucen? Hoe pak je dat aan?

15 mrt. 2015 12:51 Door Marvin Grouw

Wil je zelf jouw woning gaan stukadoren? Stucen is niet iets wat je zomaar doet. Het vergt veel voorbereiding en is een hoop werk. Specialisten zijn hier voor opgeleid en weten precies wat ze moeten doen. Wil je het toch liever zelf doen? Lees dan op deze pagina hoe je het beste te werk kunt gaan. In onderstaand verhaal gaan wij er vanuit dat de muren al klaar zijn gemaakt voor stucwerk. Je hebt dus al alle behang eraf gehaald, gaten gevuld en de muur vlak gemaakt. Zo niet, lees dan eerst de tips over het verwijderen van oud behang.

Stucen met gipsmortel

GipsmortelBegin met het kiezen van gipsmortel en het soort gipsmortel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen Rotband, Goldband, Fix & Finish en meer. Afhankelijk van de soort afwerking dat je wenst. Wil je later nog gaan betegelen dan kies je voor Rotband of Goldband. Deze zijn namelijk geschikt als basis en niet als afwerking. Voor dat laatste kunt je beter voor Fix & Finish kiezen.

Gips laten bezinken en mixen

Als jee eenmaal gekozen hebt voor het soort gips dat je gaat gebruiken, ga je starten met de voorbereidingen. Pak een emmer en vul deze met koud water. Voeg hier wat gips bij, niet te veel, en laat dit even bezinken. Wacht een minuut en voeg er nog meer gips aan toe. Wederom wacht je weer een minuut en ga door totdat het gips omhoog komt en boven het water uitsteekt (zoals het beeld van een eiland in de zee). Vervolgens gebruik je een mixer om het een grote klontvrije massa te maken. Een mixer is te huren bij de bouwmarkt.

Gips aanbrengen op de muur

Gips aanbrengen op de muurDe volgende stap is om het gips aan te brengen op de muren. Dit doet je met behulp van een pleisterspaan en een spaarbord. Je plaatst wat gips op het spaarbord en brengt vervolgens met de pleisterspaan het gips aan op de muur. Daarna maak je omhoog en omlaag-gaande bewegingen en vangt de vallende resten op met het spaarbord. Vandaar de naam “spaarbord”. Het is niet nodig om direct een glad resultaat te behalen, maar werk wel door. De gips kan hard worden waardoor het lastiger smeert. Zie je nu nog gaten in de muur? Vul deze dan op met gips.

Goed laten uitharden

Nu je de muren hebt ingesmeerd moet het uitharden. Wacht net zo lang totdat je er niet meer met jouw vinger in kan drukken. Zodra dat is gebeurd kun je de muur, zonder al te veel kracht te zetten, glad maken met een spackmes. Daarna laat je het opnieuw uitharden.

Muur afwerken

Afhankelijk van het soort pleister dat je hebt gebruikt, kun je het op verschillende manieren afwerken. Als je bijvoorbeeld gekozen hebt voor Rotband, dan is het vaak nog zaak om te gaan tegelen. Kies je voor Fix en Finish, dan is haal je het juiste resultaat door het oppervlakte glad te strijken met een pleisterspaan.

Bent je toch niet zeker dat je het juiste resultaat behaalt? Begin dan met een eenvoudig muurtje om het uit te testen, of neem contact op met één van onze aangesloten stukadoors via gratis stucwerk-offertes.

Vergelijk prijzen van professionele stukadoors