• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie
Deel deze pagina

Verschillen tussen stucen en pleisteren?

Er zijn grofweg drie verschillende manieren waarop een muur of plafond gestukt kan worden. De verschillen en de voor- en nadelen van deze methodes worden hieronder toegelicht. Opties waaruit je kunt kiezen bij het afwerken van jouw muren zijn: pleisterwerk, stucwerk en spuitwerk.

Verschillen stukwerk/pleisterwerk

Vaak worden de termen stuc- en pleisterwerk in de praktijk door elkaar gebruikt. In wezen is het doel van beide methodes hetzelfde, namelijk het wegwerken van onzuiverheden en scheuren die zich in en op de muur en het plafond bevinden. Het verschil zit in het mortel dat wordt gebruikt. Bij stucwerk wordt er meer water aan het stucgips toegevoegd waardoor het minder geschikt is voor buitenwanden. Pleisterwerk wordt meestal gebruikt voor de diepe onzuiverheden en voor buitenwanden. Er wordt ook wel gesproken over raap- en normaal pleisterwerk. Ook bij het daadwerkelijk afwerken van de muren en het plafond zit een verschil. Zo is het met pleisterwerk mogelijk om alle sierpleisters aan te brengen, wat soms met normaal stucwerk niet mogelijk is.

Methodes
Buiten of binnen
Prijs
Sierpleister mogelijk
Spuitwerk Afhankelijk van oneffenheden Voordelig

Nee

Stucwerk Binnenkant meest geschikt Prijzig

Ja

Pleisterwerk Zowel binnen als buiten Prijzig

Ja

Vergelijk prijzen van experts in jouw regio

Spuitwerk

Een totaal andere variant voor het bewerken is het bespuiten van jouw muren en plafond, ook wel spuitwerk of spackspuiten genoemd. Deze methode is een stuk goedkoper ten opzichte van de andere twee methodes, maar kent zo zijn tekortkomingen. Spuitwerk is in tegenstelling tot stuc- en pleisterwerk niet geschikt voor diepe onzuiverheden en scheuren, maar is meer bedoeld voor muren met kleine oneffenheden. Woon je in een woning met een nieuwbouw karakter dan is dit de ideale keuze voor jou.

Spuiten in kleur

Spuitwerk kan ook worden gebruikt als techniek om jouw muren en wanden te voorzien van een kleur. Dit laatste is ook een toevoeging op de eerder aangebrachte pleisters of stucwerkzaamheden. Het zelf witten of sausen van de muren wordt vaak gezien als vervelende aangelegenheid en is bovendien enorm tijdrovend. Zelfs met de beste kwasten krijg je niet het egale resultaat dat spuitwerk kan bieden.

Nog vragen over de verschillen?

Vraag een gratis offerte aan via onze website. De bij ons aangesloten stukadoors nemen zo spoedig mogelijk contact met je op en voorzien je van een passend antwoord en bieden je direct een prijsindicatie.